Soorten koortsthermometers: zo kies je de beste (2024)

Een hand tegen je voorhoofd houden is een goed begin als je denkt dat je koorts hebt, maar meten is weten. Met een lichaamsthermometer kun je tot op 0,1 graad nauwkeurig je temperatuur meten. Ga je een thermometer kopen, dan is het handig om je eerst te oriënteren, zodat je de beste koortsthermometer voor jouw situatie kunt aanschaffen. De prijzen voor een elektrische thermometer lopen uiteen van vijf tot wel honderd euro, afhankelijk van de gebruikte techniek. Als je bijna nooit een thermometer gebruikt kun je misschien volstaan met een simpel model zonder snufjes. Heb je jonge kinderen, dan kan het nuttig zijn om te investeren in een goede contactloze of zelfs een speenthermometer. Met de informatie in dit artikel kun je de beste thermometer voor jouw specifieke situatie kiezen.

Oorthermometer

Met een digitale oorthermometer kun je eenvoudig via het oor de lichaamstemperatuur meten. Voor een juiste meting trek je eerst de oorschelp naar boven om het oorkanaal recht te trekken. Je houdt het tuitje op het apparaat een paar seconden in het oorkanaal en richt de thermometer naar het oog van de andere zijde. Goed om te weten: bij een goede oorthermometer worden altijd hoesjes of beschermkapjes geleverd om het tuitje schoon te houden. Als je steeds een schoon hoesje pakt, is de kans op overdracht van ziektekiemen nihil.

Hoewel de meeste oorthermometers zeer nauwkeurig meten, lopen de gemeten temperatuurwaarden soms uiteen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de beste oorthermometer te kiezen, bijvoorbeeld eentje met een kleine punt met voorverwarming en positioneringshulp. Wil je een oorthermometer kopen, dan is het handig ook om de reviews goed te lezen.

Ook de manier waarop je meet heeft invloed op het resultaat. Let er op dat je niet meet in een oor waarop net geslapen is, omdat dit een veel hogere temperatuur heeft dan het andere oor. Zorg ervoor dat de meetopening van de thermometer schoon is en dat er geen oorsmeer in het oorkanaal zit. Meet de temperatuur altijd in hetzelfde oor. De gemeten waarde in je rechteroor kan namelijk verschillen van die in je linkeroor. Ook na een warm bad kan de temperatuur in je oor hoger zijn dan normaal; wacht in dit geval minstens 30 minuten voor je de temperatuur meet.

Digitale thermometer

De digitale thermometer is de opvolger van de analoge thermometer. Het is een verzamelnaam voor alle soorten koortsthermometers die elektronisch werken. Dat kan een klassiek model zijn dat je oraal (via de mond), rectaal (via de billen) of via de oksels meet. Een digitale thermometer kan ook een oorthermometer of een voorhoofdthemometer zijn.

De temperatuur wordt bij een digitale thermometer weergegeven op een LCD-display, meestal tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Soms wordt ook tijd en/of datum weergegeven. Op het LCD-display wordt de temperatuur getoond die wordt gemeten. Meestal is dit tot op een cijfer achter de komma nauwkeurig. Op het display kun je ook zien of de thermometer aan staat en vaak hebben deze thermometers een geheugenfunctie waarmee ze de eerder gemeten temperaturen kunnen bewaren. Hierdoor zie je wat het verloop van de koorts is, zonder dat je dit zelf hoeft bij te houden. Je hoort meestal een piepje als de thermometer klaar is met meten. Dit is al na enkele seconden. Veel varianten zijn ook voorzien van automatische uitschakeling als je ze een tijdje niet gebruikt.

Kwikthermometer

In de jaren negentig werd de ouderwetse kwikthermometer verboden, omdat het kwik een gevaar kan vormen voor de gezondheid als de thermometer breekt. Het kwik werd vervangen door Galistan, een vloeibaar mengsel van gallium, indium en tin. Analoge thermometers zijn met de komst van de digitale thermometer minder populair geworden, maar worden zeker nog wel gebruikt omdat ze levenslang zeer hoge meetnauwkeurigheid hebben. Daarnaast zijn ze goedkoop, heb je geen batterijen nodig en zijn ze eenvoudig schoon te maken. Nadeel is dat de analoge koorsthermometer breekbaar is en veel langere tijd nodig heeft om de temperatuur te meten ten opzichte van een digitale koortsthermometer.

Soorten koortsthermometers: zo kies je de beste (1)

Infrarood koortsthermometer

Een infrarood koortsthermometer meet de warmte van oppervlakken en holtes. Infrarood oorthermometers meten de warmte die van het trommelvlies en het omringende weefsel vrijkomt. Hoe meer infraroodstraling ergens vanaf komt, hoe warmer het is. Een infrarood voorhoofdthermometers meet via een lens de infraroodstraling die van het voorhoofd vrijkomt. Er zijn ook multifunctionele infrarood koortsthermometers die zowel in het oor als op het voorhoofd gebruikt kunnen worden. Een van de voordelen van een infrarood thermometer is snelheid. Binnen enkele seconden weet je hoe hoog de koorts is.

Voorhoofdthermometer

Een voorhoofdthermometer kan de temperatuur op je voorhoofd of je slaap meten. De slaap is een goede plek, omdat de slaapslagader daar dicht onder het huidoppervlak ligt. Sommige voorhoofdthermometers beweeg je over het voorhoofd heen en weer, andere houd je tegen het voorhoofd aan en weer andere werken zonder het hoofd aan te raken. Een voorhoofdthermometer geeft binnen enkele seconden de uitslag.

Een voorhoofdthermometer is iets minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld een digitale koortsthermometer in de anus of een oorthermometer. Dit komt doordat de temperatuur van je voorhoofd beïnvloed kan worden door de omgevingstemperatuur. Zorg daarom dat je voor een meting minstens een half uur binnenshuis bent. Leg de voorhoofdthermometer ten minste 10 minuten voor je gaat meten in de ruimte waar je bent, om temperatuurverschillen te voorkomen.

Contactloze thermometer

Koorts opnemen bij een baby of jong kind kan een heel gevecht zijn. Met een contactloze thermometer hoef je het kindje niet meer aan te raken om te temperatuur te meten. Je richt een lichtje op het voorhoofd en binnen een seconde wordt de lichaamstemperatuur bepaald.

Speenthermometer

Speciaal voor baby’s en dreumesen die nog op een speen sabbelen kun je een koortsthermometer kopen in de vorm van een speen. Met een speenthermometer heeft je kind niet eens door dat de koorts wordt opgemeten. Let op: een speenthermometer is niet geschikt voor kindjes met een verstopte neus.

Soorten koortsthermometers: zo kies je de beste (2024)
Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated:

Views: 6336

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.